Cizrna je po uvaření vhodná do pomazánek, do polévek, zeleninových salátů a k zahušťování. Cizrnu je nutné před vařením namočit. Solíme až ke konci tepelné úpravy. Vařená cizrna se může použít do polévek i jako příloha, dá se kombinovat s rýží. Cizrnová mouka je velmi rozšířená v Indii, kde se z ní vyrábí např. falafel.Složení: Hrách římský cizrnaAlergeny: Baleno v prostředí, kde se zpracovávají i lepkové obiloviny.Výživové údaje ve 100 g: energetická hodnota: 1508 kJ / 357 kcal; tuky: 5,1 g; nasycené mas
Adzuki jsou skvělé do pomazánek i náplní, omáček, salátů a polévek. Vynikají jemnou oříškovou chutí, jsou syté a výživné. Čím je fazole tmavší, tím má výraznější chuť a její proteiny jsou stravitelnější. Ten, kdo někdy jedl pokrm z fazolí, nemůže říct, že by od stolu odešel hladový.Složení: Fazole adzukiVýživové údaje ve 100 g: energetická hodnota: 1387 kJ / 331 kcal; tuky: 0,5 g; nasycené mastné kyseliny: 0,35 g; sacharidy: 58,6 g; cukry: 1,95 g; bílkoviny: 21,9 g; sůl: 0,006 g.Návod k přípravě: Fazole a
Mungo je ideální plodinou k naklíčování, ale používá se jako příloha k obilninovým jídlům, do nákypů a polévek. Její chuť nejlépe vynikne přidáním kari koření. Může se jíst i naklíčená.Boby munga mají olivově zelenou barvu. Pro svoji příjemnou chuť a lehkou stravitelnost si získávají stále větší popularitu. Svou chutí připomíná zelený hrášek.Někdy je fazole mungo nazývána zelená sója a původem pochází z Indie. Je oblíbená na celém Dálném Východě. Hlavními producenty této zajímavé plodiny jsou Thajsko, Čín
Červená čočka je skutečně velmi oblíbená luštěnina. Použití červené čočky je nesmírně široké. Narozdíl od ostatních luštěnin je velmi rychle uvařená a nepůsobí nadýmavě. Používá se úplně stejně jako čočka loupaná půlená, jen se malinko déle vaří.Červená čočka by vám ve spíži nikdy neměla chybět. Pokud ji máte po ruce, rychle vykouzlíte spousty chutných receptů. Výborná je pomazánka, a pokud vám zbyde, přidejte ovesné vločky, okořeňte, tvarujte karbanátky, smažte na oleji nebo pečte v troubě. Můžete ji při
Ovesná mouka vhodná pro osoby trpící intoleranci či alergií na lepek. Ovesnou bezlepkovou mouku je vhodné použít při přípravě sladkých i slaných těst a k zahušťování.Země původu: Velká Británie.Vyrobeno/Baleno: Česká republika. ProvitaSložení: mouka ovesná bez lepku.Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 1545 kJ / 366 kcal; tuky: 6,2 g; nasycené mastné kyseliny: 1 g; sacharidy: 60,5 g; cukry: 1,2 g; bílkoviny: 12,3 g; sůl: 0,02 g.Skladování: Skladujte v suchu a chladu.
Cukr kokosový jemný v biokvalitě je vyroben ze sladkého nektaru z květů kokosové palmy, proto nemá kokosovou chuť ani vůni jak si mnozí myslí, ale příjemnou chuť po karamelu a je přibližně stejně sladký jako třtinový cukr.Kokosový cukr je 100% organické, nerafinované, nefiltrované, nebělené přírodní sladidlo, které neobsahuje konzervační látky. Má příjemnou karamelovou chuť. Používá se na slazení čehokoliv jako náhrada za klasický cukr. Výborný ke slazení kávy, čaje.Pokud bychom měli kokosový cukr zařadit
Nejžádanější třtinový cukr, má příjemnou medovou vůni a chuť. Obsahuje zbytkovou melasu bohatou na minerální látky. Nahrazuje bílý cukr, používáme jej všude tam, kde netrváme na bílé barvě konečného pokrmu.Výborně se hodí ke slazení čaje, cereálií, čerstvého ovoce a také k pečení a vaření. Ideální do ovocných dortů a koláčů, perníků, pudinků a čatní. Cukr má příjemnou medovou vůni a chuť.Vyrábí se krystalizací z čerstvé třtinové šťávy s vynecháním všech chemických procesů. Díky tomu si zachovává přirozený
Ovesné vločky s klíčky jemné z bezlepkového ovsa. Nastartujete den plný energie a z těchto jemných ovesných vloček připravte tu nejlepší ovesnou kaši.Ovesné vločky, které neobsahují lepek jsou vyrobené ze staré odrůdy ovsa, která má sice nižší výnosy, ale vločky z něj vyrobené jsou jemné a lehce stravitelné. Kaše připravená z těchto vloček má velmi jemnou a krémovou konzistenci. Proto jsou tyto vločky oblíbené nejen mezi bezlepkáři.Ovesné vločky se vyrábějí z napařeného a rozlisovaného obilného zrna, v to
Jasmínová dlouhozrnná loupaná rýže, je nejrozšířenější a nejoblíbenější druh rýže v asijské kuchyni. Rýže je charakteristická tím, že má jemnou květinou vůni, ale není ovoněná jasmínovou vůní či jinak upravená.Podobá se rýži basmati, ale po uvaření se více lepí. Proto je vhodná do nákypů, ale také jako příloha, pokud Vám nevadí, že není sypká. Výborná je také v kombinaci s masem, krevetami či ve sladkých úpravách, protože její chuť je velmi jemná a nevtíravá.Tip: Vyzkoušejte třeba smaženou jasmínovou rýži
Velmi oblíbený druh dlouhozrnné neloupané rýže. Při uvaření je kyprá, nelepí se a svým tvarem i dobře vypadá. Široké použití, zejména tam kde chceme aby byl pokrm sypký, do salátů, vynikající jako příloha. Oproti bílé rýži je bohatší na vitaminy, minerály a hlavně vlákninu.Z nutričního hlediska je rýži nejlepší kombinovat se zeleninou a luštěninami. Rýže neobsahuje gliadin (frakce glutenu) Má mimořádně nízký obsah sodíku.Složení: rýže dlouhozrnná natural.Použití: Rýži dlouhozrnnou natural používáme přede
Rýže basmati patří mezi dlouhozrnné druhy rýže. Vyniká jemnou vůní a chutí. Její zrna se po uvaření nelepí. Můžeme ji použít jako přílohu či hlavní jídlo, ale také do studených jídel. Rýže neobsahuje gliadin (frakce glutenu) Má mimořádně nízký obsah sodíku. Z nutričního hlediska je nejlepší ji kombinovat se zeleninou a luštěninami. Rýži se říká chléb Asie.Složení: Rýže dlouhozrnná loupaná basmati.Země původu: IndieVyrobeno/Baleno: Česká republika. ProvitaNávod k přípravě: rýži propláchněte a vařte v dvojn
Ořechová chuť lněného semínka může přispět k lahodnosti řady pokrmů. Lépe se stravuje rozemleté a může sloužit jako náhražka oleje nebo vejce v různých pokrmech.Složení: Semena lnu hnědéhoAlergeny: Může obsahovat stopy lepku.Výživové údaje na 100 g: energetická hodnota: 2243 kJ / 534 kcal; tuky: 42,16 g; nasycené mastné kyseliny: 3,663 g; sacharidy: 28,8 g; cukry: 1,55 g; bílkoviny: 18,29 g; sůl: 0,03 g.Návod k přípravě: Namísto jedné polévkové lžíce margarínu nebo oleje můžete v receptech použít 3 pl mle
Loupaná konopná semínka, neobsahují THC. Dopřejte si je ve snídaňové kaši. Jsou vynikající i do salátů a na pomazánky. Nemusí se namáčet ani mlít!Složení: Konopné semeno loupanéAlergeny: Může obsahovat stopy lepku.Výživové údaje na 100 g: energetická hodnota: 2451 kJ / 591,8 kcal; tuky: 52 g; nasycené mastné kyseliny: 5,3 g; sacharidy: 2,4 g; cukry: 1,4 g; bílkoviny: 30 g; sůl: 0,013 g.Návod k přípravě: Je vhodné k přímé spotřebě v syrovém stavu. Namočte jej přes noc ve vodě a přidávejte do cereálních smě
Chia jsou drobná semínka rostliny šalvěje hispánské. Charakteristická vlastnost pro tato semena je výborná schopnost na sebe vázat vodu. Semínka lze namočit, po pár hodinách změknou a vytvoří se rossol, který můžete ochutit nebo lze konzumovat bez ochucení. Kontraindikace a doporučení: nevhodné pro lidi s nízkým krevním tlakem a užívající léky na ředění krve a vitamín B17 produkt je pouze doplněk stravy, není náhradou stravy nenahrazuje léky a nejedná se o lék nevhodný pro děti do tří let věku v období t
Chutný bezlepkový krájený chléb semínkový balený v ochranné atmosféře. Dobře se hodí namazaný, ale je perfektní i na obložené chleby, tousty a topinky, které jsou nejlepší na sucho v topinkovači.Neobsahuje pšenici, mléko ani sóju.Složení: škrob (tapiokový, kukuřičný, bramborový), voda, olej řepkový, semena - 4,3% (jáhly, slunečnice, chia, len), vláknina rostlinná, bílek vaječný (vejce)*, mouka (rýžová, tapioková, pohanková), cukr, droždí, melasa třtinová, zahušťovadlo (xantan), karboxy-metylcelulóza), sůl