Kombu je bohatým zdrojem jódu, kromě toho má vysoký obsah kyseliny glutamové, proto se jí také říká „přírodní glutamát sodný . Kombu má nasládle jódovou chuť a je známo, že zlepšuje stravitelnost potravin a urychluje vaření, zvláště pak luštěnin. Příjemnou chuť dává řase kyselina alginátová. Číňané používali kombu jako přirozený čistící prostředek střev, k léčbě ledvin, močového měchýře a při nemocech štítné žlázy. Kombu také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a chrání před vysokým krevním tlakem. Prý
Tato řasa se vyskytuje ve dvou formách - normální hijiki, která je spíše usušenou větvičkou a druhá v podobě malých pupenců, které vypadají po usušení jako černý čaj. Normální hijikivypadaji jako dlouhé černé nudle. Příprava: Hijiki se připravují dušením v tzv. dashi, což je rybí vývar. Ochucuje se sojovou omáčkou a často i cukrem, společně se zeleninou jako je karotka, lotosový kořen nebo sušené tofu. Je to spíše taková specialitka. Pro svou neutrální příchuť ji můžete použít v salátech, těstovinách nebo
Wakame řasa je přidávána do polévek miso a jsou také výborné se zeleninou, rýží nebo salátem. Tato řasa je jednou z nejvyhledávanějších. Příprava:Wakame připravíme namočením do studené vody na 3-5 minut. Můžeme ji také konzumovat syrovou nebo orestovanou na olivovém oleji. Suchá řasa wakame by měla být skladována ve vzduchotěsných nádobách ve tmě a suchu. Uvařenou řasu opět skladujeme v chladu.