Diabetes spolu s obezitou patří celosvětově k nejčastěji se vyskytujícím onemocněním, odhady WHO navíc předpovídají další vzestup jejich výskytu. Konkrétně v České republice přesáhl počet evidovaných diabetiků 7 %. Diabetes je závažná choroba, která zvyšuje morbiditu populací i náklady na léčbu komplikací, které s ním souvisí – například kardiovaskulárních či onkologických onemocnění. Prevenci cukrovky je proto třeba věnovat maximální pozornost, profitovat z ní totiž mohou nejen jednotlivci, ale i celý zd
První vydání dietologického slovníku pro odbornou veřejnost, jež v medicínské literatuře zaplňuje mezeru o významu stravování, výběru a zpracování potravin v prevenci i léčbě nemocí dietou. Autor nabízí zejména zdravotnickým pracovníkům základní orientaci v léčbě dietou.
Diabetes spolu s obezitou patří celosvětově k nejčastěji se vyskytujícím onemocněním, odhady WHO navíc předpovídají další vzestup jejich výskytu. Konkrétně v České republice přesáhl počet evidovaných diabetiků 7 %. Diabetes je závažná choroba, která zvyšuje morbiditu populací i náklady na léčbu komplikací, které s ním souvisí – například kardiovaskulárních či onkologických onemocnění. Prevenci cukrovky je proto třeba věnovat maximální pozornost, profitovat z ní totiž mohou nejen jednotlivci, ale i celý zd
První vydání dietologického slovníku pro odbornou veřejnost, jež v medicínské literatuře zaplňuje mezeru o významu stravování, výběru a zpracování potravin v prevenci i léčbě nemocí dietou. Autor nabízí zejména zdravotnickým pracovníkům základní orientaci v léčbě dietou.
Podávání psychofarmak mělo vždy určité metabolické účinky. Metabolické změny byly pozorovány jak u osob s depresí, tak i se schizofrenií. V poslední době však problematika vzestupu tělesné hmotnosti, vzniku diabetu i hyperlipoproteinémií po této léčbě nabývá velkého významu. Vedlejší metabolické účinky omezují často podávání účinných léků. Příčina je však nejen ve vlastnostech farmak, ale i v prostředí. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že v příštích 25 letech se počet diabetiků zdvojnásobí. Celos
Publikace je věnována jednomu z nejčastějších onemocnění – syndromu inzulínové rezistence, který se týká až dvou třetin naší populace. Jednotlivě jsou probrány jeho hlavní složky, samostatné kapitoly se týkají poruch metabolismu lipidů, hemokoagulace a glukózové homeostázy se zvláštním důrazem na prevenci a léčbu manifestního diabetu, hypertenze a obezity. Kromě uceleného pojetí metabolického onemocnění zahrnuje kniha také zasvěcený pohled na aterosklerózu jako jeho důsledek. Uvedeny jsou rovněž souvislos
Podávání psychofarmak mělo vždy určité metabolické účinky. Metabolické změny byly pozorovány jak u osob s depresí, tak i se schizofrenií. V poslední době však problematika vzestupu tělesné hmotnosti, vzniku diabetu i hyperlipoproteinémií po této léčbě nabývá velkého významu. Vedlejší metabolické účinky omezují často podávání účinných léků. Příčina je však nejen ve vlastnostech farmak, ale i v prostředí. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že v příštích 25 letech se počet diabetiků zdvojnásobí. Celos
Publikace je věnována jednomu z nejčastějších onemocnění – syndromu inzulínové rezistence, který se týká až dvou třetin naší populace. Jednotlivě jsou probrány jeho hlavní složky, samostatné kapitoly se týkají poruch metabolismu lipidů, hemokoagulace a glukózové homeostázy se zvláštním důrazem na prevenci a léčbu manifestního diabetu, hypertenze a obezity. Kromě uceleného pojetí metabolického onemocnění zahrnuje kniha také zasvěcený pohled na aterosklerózu jako jeho důsledek. Uvedeny jsou rovněž souvislos
Předkládaná publikace je určena lékařům, farmaceutům, zdravotním sestrám a především nutričním terapeutům, kterým by měla zprostředkovat základní orientaci v léčbě dietou a poskytnout informace o významu potravin v prevenci a léčbě chorob. Potraviny a způsob výživy se podílejí na vzniku až 75 % veškerých onemocnění, přičemž u mnohých z nich, jako je například ateroskleróza, hypertenze a cukrovka, jsou hlavními faktory. Dietologie se tudíž řadí k významným medicínským oborům. Kniha je zaměřena na praktické
Předkládaná publikace je určena lékařům, farmaceutům, zdravotním sestrám a především nutričním terapeutům, kterým by měla zprostředkovat základní orientaci v léčbě dietou a poskytnout informace o významu potravin v prevenci a léčbě chorob. Potraviny a způsob výživy se podílejí na vzniku až 75 % veškerých onemocnění, přičemž u mnohých z nich, jako je například ateroskleróza, hypertenze a cukrovka, jsou hlavními faktory. Dietologie se tudíž řadí k významným medicínským oborům. Kniha je zaměřena na praktické