Šalvěj má široké využití, jak v podobě koření k dochucení mnoha jídel, tak v léčitelství. Má protizánětlivé, antivirové a antibakteriální účinky, působí proti průjmu, omezuje pocení nervového původu a používá se jako podpůrný lék při cukrovce. Čaj ze šalvěje by se však neměl užívat dlouhodobě.
Stévie je bíle kvetoucí léčivá rostlina známá svou sladkou chutí. Její sladivost je až 300× větší než sacharózy. Je nekalorická a mohou ji užívat i diabetici, které navíc i léčí a snižuje projevy diabetu II. typu. To je dáno schopností stévie zvyšovat produkci inzulinu. Tuto světlomilnou tropickou letničku, kterou při správném zazimování můžete pěstovat i jako trvalku, využijete jak k přímému konzumu, tak k sušení. Rostlina dorůstá do výšky 70 cm.
Levandule je proslulá svými uklidňujícími účinky. Široké využití má také v kosmetice a v domácnosti pro ovonění prádla či jako účinný odpuzovač šatních molů.
Oblíbené koření specifické chuti, s mírně peprným aroma. Sušenou nať používáme v kuchyni a v léčitelství. Řecké oregano je vytrvalá rostlina, která se hodí na skalky, suché zídky a do trvalkových výsadeb. Roste v malých, vzpřímených či poléhavých keřících. Nejlépe se mu daří v písčitohlinité, alkalické půdě na slunných a chráněných stanovištích. Snáší však i polostín a stín.
Řeřicha zahradní je nenáročná rostlina s vysokým obsahem vitaminu C. Její listy svou chutí připomínají ředkvičku, používají se do pomazánek, salátů a studené kuchyně. Odrůda Mega má výrazně větší lístky než známější odrůda Dánská. Pro rychlení ji pěstujeme v truhlících se substrátem nebo v miskách s buničinou. Sklízíme při teplotě 20 ºC asi 14 dní od vysetí.
Kadeřavá petržel se nejlépe hodí do salátů a studené kuchyně. Kudrnka kadeřavá je bujně rostoucí odrůda s vysokými výnosy a svěží, aromatickou natí. Její bohatě dělené, jemně zkadeřené listy rostou zpočátku vzpřímeně, ale následně se rozloží do stran. Mladé listy jsou svítivě zelené a lesklé, později tmavnou a ztrácí lesk. Odrůda je odolná proti chorobám a suchu. Sejeme v březnu až dubnu, poté opakovaně v srpnu. Vysévat můžeme i před příchodem prvních mrazíků, tedy v říjnu až listopadu. Jarní výsevy mají
Tradiční bylina používaná do polévek a dochucení teplých pokrmů. Je silně aromatická. Festival 68 je bujně rostoucí odrůda s tmavě zelenými, plochými listy. Na podzim netrpí padlím, díky čemuž je její nať využitelná i ve vlhkých podzimních měsících.
Majoránka je velmi stará léčivá rostlina původem ze Severní Ameriky, přední Asie a jižní Evropy. Její silně aromatická nať se využívá jako koření do polévek, omáček a dalších pokrmů, nebo do čajových směsí. Má ráda teplejší polohy a starší hlinitou půdu. Vyséváme ji mělce po špetkách do dobře nakypřené půdy, kterou udržujeme stále vlhkou. Předpěstované sazenice vysazujeme od dubna do května, dvě až tři rostliny do hnízda. Nať sklízíme na počátku kvetení.
Pažitka je oblíbená aromatická rostlina, jejíž listy se používají pro dochucení salátů, pomazánek a dalších pokrmů. Erecta je raná a vysoce výnosná odrůda vhodná pro pěstování v květináčích. Vyznačuje se silnými, pevnými listy tmavě zelené barvy a příjemnou, mírně aromatickou chutí.
Odrůda kopru určená pro pěstování v truhlících. Dorůstá do výšky 30 - 40 cm a je bohatě olistěná. Sklízíme celé rostliny, nať sušíme ve stínu. Při umělém dosušování nesmí teplota překročit 35 ºC. Odrůda se vyznačuje jemnou koprovou chutí.
Hanák je výnosná odrůda kopru s jemnou kořenitou chutí, hodí se do omáček a salátů. Dorůstá do výšky 80 - 100 cm a je středně olistěná. Sklízíme celou nať v momentě, kdy doroste do výšky 15 - 20 cm. Nať sušíme ve stínu, při umělém dosušování nesmí teplota překročit 35 ºC. Pokud chceme kopr použít pro nakládání zeleniny, sbíráme jej až v momentě, kdy kvete. Vegetační doba této odrůdy je 65 - 75 dní.
Bazalka se světle zelenými lístky a typickým aroma, které je výrazné a zároveň jemné. Roste bujně a dorůstá do výšky 40 - 50 cm. Listy jsou široké, oválné a vyznačují se bublinatým povrchem.
Bazalka s velkými tmavě zelenými listy, jak napovídá její název. Je výrazná a aromatická a nejlépe se hodí do italské kuchyně, do těstovin, rajčatových salátů a omáček.
Odrůda dýně typu Hokkaido s tmavě oranžovými až téměř červenými plody s tmavou, tuhou dužinou. Plody jsou tvarově i velikostně velmi vyrovnané. Odrůda má o 2 až 3 měsíce delší skladovatelnost než Uchiki-Kuri a je o 20 - 30 % výnosnější. I v porovnání s klasickým Hokkaidem je podstatně déle skladovatelná, při optimální teplotě 12 - 22 ℃ a v suchých podmínkách.
Odrůda dýně Gran Gigante je ideální pro Halloween. Její plody o hmotnosti přibližně 8 - 12 kg jsou kulaté, hladké a pevné, slupka je lesklá a jasně oranžová, stejně jako dužina, která je pěkně kompaktní. Odrůda je vhodná pro konzervování.